Si parca cel mai bine pica atunci, cand ajungi sara acasa, dupa o zi de muncit pamantul in bataia soarelui, unde numa’ palaria de paie ce te mai ajuta sa opresti din caldura razelor soarelui destul de puternic de altfel pentru o zi de mai.
In timp ce greierii canta in iarba deasa de dinaintea surii, soarele se ascunde tiptil in spatele dealului inalt, iar oamenii plecati de dimineata la munca, se intorc obositi cu toate instrumentele necesare aranjarii pamantului in caruta, pe bicicleta ori in spinare, hornu’ scoate un miros placut a rasina uscata si lemn proaspat pus pe foc, a plita dura si incalzita, si a mancare ardeleneasca d-abia gatita. Mamaliga – sau surogatul painii in Moldova noastra, este consacrata de poporul ardelenesc o mancare absolut fenomenala, mai ales cand bunaciunea de mamaliga se pregateste a fi mancata cu branza sau lapte.
Deloc nepretentioasa, rapida si extrem de buna-n combinatii, cand mamaliguta cea din malai fin provenit din cultura proprie, nu-ti va vini decat sa o gatesti in fiecare zi a saptamanii. Da, stim, e considerata de unii “mancarea taranului”, dar la ce bun sa desconsideram bucatele din malai, cand se stie ca, fara oamenii campului n-ar exista atatea bunatati pe asta-lume? Lasand la o parte tati aste’, pana si vecinii nostri de granita au furat din cufarul nostru cu retete traditionale, inclusiv pe cea a mamaligii, insa fara a avea succes de trecere la mamaliga cu branza, unt, lapte sau smantana, intr-un cuvant: mamaliga cu tot ce-i lactate.
Se potriveste prea bine cu telemea de vaca sau de oaie, inlocuind cu succes o mancarica cu continut de carne, ba mai mult, este chiar una dintre cele mai gustoase mancaruri servite cu smantana (in afara de traditionalele sarmalute umplute cu foi de varza acra). In timp ce branza de oaie ii va da un gust mai dulce si mai sarat in acelasi timp, telemeaua de vaca nu va fi la fel de sarata, dandu-i totusi un strop de gust amar.
E aproape seara, iar norii noptii s-au adapostit pe cer, vaca a fost mulsa, iar cele cateva pisici de-ale casei sed nerabdatoare pe langa caldarea cu lapte, lingandu-se pe bot si mustacioare la vederea laptelui cald si proaspat. Nu e de mirare ca mamaliga cu lapte e atat de buna sara, pe racoare, cand nimic nu-ti mai incalzeste simturile, decat laptele de vaca cu farfurie de mamaliga fin-finuta.
Leave a Reply